Amerikanski vrtovi

Povijesni perivoj „Amerikanski vrtovi“ vrijedno je nematerijalno kulturno dobro koje je pod preventivnom zaštitom od 11. travnja 2016. godine. Nalazi se na terasastom terenu poviše spoja Rakovčeve ulice s Novom cestom. S obzirom na kompoziciju, materijale, ornamente i komunikacije, vrtovi su vrijedan primjer moderne s elementima historicizma.

Amerikanske vrtove izgradio je u 1. polovici 20. stoljeća, u čast Opatijki Hildi von Hortenau, njezin suprug, Mađar Mihaly Pal Kuczor. Ime vrtovi duguju kontinentu gdje je Kuczor stvorio poslovno carstvo prodajući segedinsku papriku. Vrtovi su terasastog oblika s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev. S obzirom da je kućica za vrtlara izgrađena znatno prije ostalih građevina, razvidan je vrlo izražen osjećaj za poimanje pejzažne arhitekture i hortikulture.

Vrtovi su imali pergolu, stepenište, klupe i popločenje. Karakteristično je da su biljke bile pravilno organizirane, bilo šišane u kuglaste ili stupaste oblike (čempresi), bilo sađene u mrežastom rasporedu. Bili su zasađeni kamforom, eukaliptusom, kamelijama, gardenijama, magnolijama, australskim agavama, tisućama ruža, vinovom lozom, paprikom i mnogim drugim vrijednim primjercima biljaka.

Zanimljivo je da je impozantna ruševina Šišina mirina sačuvana zahvaljujući činjenici da je Kuczor mogao kupiti zemljište samo ako sačuva ruševne zidine.

U tijeku je izrada projekata i prikupljanje dozvola za zahvat obnove vrtnih elemenata i botaničke zbirke te rekonstrukciju postojećih zgrada kako bi se stvorili uvjeti za korištenje perivoja kao suvremenog botaničkog vrta.

 

RADNO VRIJEME

utorak - nedjelja:
08:00 - 20:00

ponedjeljak: zatvoreno

 Ulaz je besplatan!