Park Bulgaria

Park se nalazu u predjelu između Opatije i Voloskog, na području zvanom Škrbići, uz glavnu opatijsku ulicu, Ulicu maršala Tita. Uz pločnik je ugrađen niski kameni zid. U južnom dijelu nije ograđen tako da se javnim stepenicama, između perivoja Vile Rosalie i perivoja oko hotela Belvedere može stići do obalnog šetališta. Osnovan je 1885. godine kao privatni park, a od 1955. postaje javni. Nalazi se unutar zaštićene kulturno – povijesne cjeline Opatije. Tijekom vremena izgubljeni su veza i odnos perivoja prema vili uz koju je izvorno izgrađen.

Prema popisu tvrtke Parkovi d.o.o. iz 2006. godine, na površini parka od 1000 m2 nalazi se 16 vrsta biljaka, od kojih se mogu izdvojiti: Chamaerops lawsoniana (pačempres), Cupressus sempervirens (mediteranski čempres), Cupressus tulosa, Libocedrus deccurens (kalifornijski cedar), Magnolia grandiflora (velecvjetna magnolia), Picea excels (obična smreka), Sequioa sempervirens (obalni golemi mamutovac).

Osobitost perivoja Bulgaria su dva vrlo velika primjerka obalnog golemog mamutovca, a ostale biljne vrste su kao i u ostalim opatijskim perivojima. U perivoju nema ni perivojno-arhitektonskih građevina, ni opreme. Staze su posute šljunkom, a gredice obrubljene lomljenim kamenom. Rasvjeta je ostvarena s tri jednostavno oblikovane svjetiljke. Ugođaj koji pruža perivoj svojstven je mirnoj, zatvorenoj i relativno izoliranoj zelenoj oazi. Kako u perivoju nema klupa, zadržavanje i kretanje su ograničeni na šetnju i prolaz glavnom ulicom prema obalnom šetalištu. S obzirom da u perivoju prevladavaju zimzeleno bilje i crnogorica, osnovni ton perivoju tijekom cijele godine daju razne nijanse zelene boje.

Perivoj Bulgaria dio je najstarijih perivojnih površina Opatije uređenih potkraj XIX. stoljeća u historicističkom stilskom izrazu. Perivoj je, uz vilu, u to vrijeme bio uređen na karakterističan način: prostor ispred vile bio je naglašen niskim parterom kružnog oblika, omeđen nisko rezanim šimširom. Gubitkom veze između perivoja i vile, izgubljena je izvorna koncepcija i stilsko obilježje perivoja.