Park Esperia

Perivoj se nalazi u zapadnom dijelu grada zvanom Vasanska. Nastao je kao perivoj vile Esperia, ali je korelacija s njom danas potpuno izgubljena. Visoko raslinje gotovo u potpunosti skriva građevinu. Perivoj nije ograđen. Pruža pogled prema moru. Položaj perivoja može se povezati uz nekadašnji bujični potok Lerčicu. Perivoj je površine 1439 m2. Osnovan je 1885. godine kao privatni park, a od 1955. postaje javni. Sa sjeverne i sjeveroistočne strane omeđen je stepenicama, s istočne parkiralištem, a ostatak se naslanja na Ulicu Maxa Josepha Oertela.

Prema popisu tvrtke Parkovi d.o.o. iz 2006. u parku je utvrđeno 14 vrsta biljaka, od kojih se mogu izdvojiti: Albizia julibrissin (svilena mimoza), Ligustrum Tex. “Silver Star” (teksaški ligustrum), Magnolia stellata (zvjezdasta magnolia).

Perivoj je do 30-ih godina XX. stoljeća bio nešto veći, ali je tijekom svog razvoja u središnjem dijelu zadržao osnovnu koncepciju na koju nisu bitno utjecale promjene načina vođenja šetača kroz perivoj i njihovo zadržavanje na odmorištima. Osnovni ugođaj parku daju neke biljne vrste tipične za Opatiju: palme žumare, lovor i bambus. Doživljava se kao zeleni otok, zatvoren visokim nasadima prema okolnim prometnicama, a vizualno otvoren prema stubištu s istočne strane i u smjeru mora.

Perivoj ni prije nije imao, a nema ni danas nikakva karakteristična stilska obilježja. Bio je uređen ispred vile neobičnog arhitektonskog oblikovanja za Primorje i Opatiju.