Park Imperijal

Perivoj Imperial nalazi se u centru Opatije, sjeverozapadno od istoimenog hotela uz koji se nalazi. Između hotela i perivoja te zgrade bivšeg zatvorenog kupališta, danas je parkiralište. Perivoj se nalazi unutar granica zaštićene kulturno – povijesne cjeline Opatije. Okružen je okolnim građevinama, ali radi automobilskog prometa obodnim ulicama, nije uspostavljena korelacija niti s jednom od tih zgrada.

Perivojem prolazi pješačka staza iz središta prema višim dijelovima grada. Teren na kojemu je uređen je nagnut pa se svladava nizovima od nekoliko stuba. Nepravilnog je oblika, površine 3329m2. Osnovan je kao javni perivoj, u 2. polovici XX. stoljeća, nešto prije 1975. godine. Sastoji se od dva dijela odvojena Ulicom poginulih hrvatskih branitelja.

Na temelju popisa tvrtke Parkovi d.o.o. iz 2006. godine utvrđeno je 16 biljnih vrsta, od kojih bi se mogle izdvojiti: Magnolia soulangeana (listopadna magnolia), Paulownia tomentosa (paulovnija), Phylllostachys sp (bambus), Quercus ilex (hrast crnika) i Quercus pubescens (hrast medunac).

Dio, zapadno od hotela, čini gaj u kojem prevladavaju stara stabla hrasta medunca i grmovi lovora. Posebna značajka sjeverne površine je gusti nasad visokih stabala crnike, u kojem se nalaze i tri visoke palme žumare i jedan stari hrast medunac. Park nema akcenata, osim impresivne vegetacije. To ga čini mirnom, introvertiranom i relativno izoliranom zelenom oazom grada gdje se posjetioci kratko zadržavaju ili traže predah od gradske gužve. Tijekom godine parku osnovni ton daju različite nijanse zelene boje. U jesen kolorit obogaćuje žuto-smeđe lišće na granama hrastova i na tlu, a za vjetrovitih dana ugođaj se upotpunjuje šumom vjetra u krošnjama.

Perivoj je uređen u drugoj polovini XX. stoljeća za koje je značajno naglašavanje funkcije i veličine parka, dok je umjetnički dojam potisnut u drugi plan.