Parkovni trg na Slatini

Slatina je jedan od najznačajnijih dijelova grada i nalazi se unutar granica zaštite kulturno – povijesne cjeline. Prepoznatljivosti posebno pridonosi perivojni trg s fontanom. U njemu su klupe koje omogućavaju zadržavanje i uživanje u jednom od najljepših pogleda u Opatiji – na obalno šetalište, najveću opatijsku plažu, more i grad Rijeku u daljini. Perivoj se može doživjeti prigodom šetnje obalnim šetalištem i iz okolnih hotela, dok je od benzinske postaje, autobusne postaje i parkirališta odvojen visokom živicom.

Nepravilnog je i ovalnog oblika, površine oko 1800 m2. Osnovan je u prvoj polovici XX. stoljeća, 1937. godine, kao javni prostor. Bočne strane perivoja naglašene su visokim drvećem: u južnom kutu ističe se dojmljivi primjerak velecvjetne magnolije i stablo pinije, a u suprotnom kutu Himalajski cedar i pinija. Obrubna visoka živica je sastavljena od lovora i pitospore, a oko fontane je uređen niski parter u kombinaciji trave i gredica sezonskog cvijeća koje su obrubljene nisko oblikovanim šimširom.

Na temelju popisa tvrtke Parkovi d.o.o. iz 2006. godine, utvrđeno je 12 vrsta biljaka, među kojima su Cedrus deodara (Himalajski cedar), Cedrus deodara „Pendula“ (Viseći himalajski cedar), Magnolia grandiflora (Velecvjetna magnolija) i Pinus pinea (bor pinija).

Perivojni trg na Slatini bio je 20-ih godina XX. st. zamišljen kao niski parterni, simetrično oblikovan prostor s fontanom, u stilu tada prevladavajuće moderne (kružni stupovi oko brončane statue). No takvo rješenje nije ostvareno, nego je izvedena slobodna koncepcija polja s fontanom koju, na tragu historicističkog oblikovanja opatijskih perivoja, okružuje niska živica od šimšira. Izvorno oblikovanje perivoja, u svojoj je osnovi, zadržano do danas.

Perivoj je jednako atraktivan ljeti i zimi, danju i navečer, što ga čini jednim od najfotografiranijih motiva, a može se reći, uz kamelije, i simbola Opatije.