Park Margarita

Park Margarita je drugi po veličini, a treći po starosti opatijski park. Osnovan je oko 1900. godine. Proglašen je zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture 1968. godine. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Opatije, iznad Slatine, a iza hotela Opatija. Proteže se na površini od 2,2 ha. Prema podacima iz 1915. godine prostorno je u cijelosti sačuvan centralni dio; devastacije su se dogodile na rubnim dijelovima parka zbog raznoraznih dogradnja i rekonstrukcija susjednih zgrada.

Po izgledu pojedinih biljaka (hrast, planika, Judino drvo i sl.) reklo bi se da je stariji od Parka Angiolina, no vjerojatno je tome razlog što je prilikom podizanja sačuvano više postojećih biljaka. Park čine 22 parcele. Od osnutka do danas u najvećoj je mjeri očuvana prirodna šuma lovora i hrasta medunca. U podrastu prevladavaju razne vrste borova, cedrova, čempresa, palmi i magnolija. Sveukupno je očuvano 48 vrsta biljaka.

Od ekskluzivnih biljaka ovdje su: Ginkgo biloba, Libocedrus decurrens (kalifornijski cedar), Phyllostachys sp. (bambus), Sequoia gigantea (golemi mamutovac), Sequoia sempervirens (obalni mamutovac) i druge.

Oblikovan je kao intimni kutak koji šetače poziva na mir perivoja i uživanje u bogatstvu biljnih vrsta. Nema arhitektonskih elemenata jer je koncipiran kao kontemplativan, sa spletom staza i stepenicama. Istaknut je odnos travnate plohe i visokih stabala koja uokviruju park.

Položajem je zaštićen od vjetra. U središnjem dijelu parka biljni pokrov je otvoreniji, dok je sa svih strana lovorika, zajedno s ostalim ukrasnim biljem i egzotama, gusto obraslo tlo.